Paniek in de ZZP tent

Posted on: augustus 27th, 2013 by Ron Schouw | No Comments

‘Onvoorstelbare zaken…Paniek in de ZZP tent’

Ik adviseer al jaren met veel plezier kleine en middelgrote ondernemers vanuit hartje Amsterdam.

‘So far so good’ zou je zeggen…maar ik adviseer ook de ZZP ondernemer en weet eerlijk gezegd niet of dat plezierige gesprekken worden in de toekomst.

Ik leg het uit: als een startende ZZP ondernemer nu bij mij binnenloopt voor advies kan ik naast de administratieve verplichting altijd goed nieuws brengen op het gebied van de belastingbesparende aftrekposten.

De belastingbesparing die zelfstandigen- en startersaftrek oplevert kan net de juiste springplank voor een ZZPér zijn om structureel ondernemer te worden.De politiek (Commissie van Dijkhuizen) wil af van de zelfstandigen- en startersaftrek omdat er simpelweg te veel ZZP’ers zijn en dat moet ingeperkt worden.

Slim? Nee, zeg ik. Waarom? Het inperken van de ZZP’ers gaat geen extra geld opleveren voor de schatkist en is slecht voor de dynamiek en innovatie die juist zo hard nodig is in het huidige economische landschap.

Dan heb ik het nog niet gehad over de jarenlange ondernemer zonder personeel die drijft op de dobber van deze fiscale aftrekpost. Deze ondernemer zal verzuipen met alle nare gevolgen van dien.

Nederland heeft de ZZP’er -ook- hard nodig om zich succesvol door deze economische laagconjunctuur heen te werken.

Misschien gaat in de nabije toekomst de ZZP’er grotendeels de werknemer vervangen waarbij sociale lasten gedereguleerd worden en beroepsgroepen zelfstandig opereren en snel en adequaat kunnen anticiperen op economische ontwikkelingen en innovatieve impulsen. Zou mooi zijn!

Alles beter dan de enorme instroom van ZZP’ers in de bijstand.. en dit gaat gebeuren als de plannen van De Commissie van Dijkhuizen doorgaan.

 

-Ron Schouw (Independent Advisors) is o.a. belastingadviseur in Amsterdam-