Contante omzet en kassaregistratie

Posted on: oktober 2nd, 2013 by Ron Schouw | No Comments

Dinsdag 24 september 2013 trad ik op als gastspreker bij de expertsessie van de Belastingdienst waar ongeveer 100 collega accountants en boekhouders in de zaal aanwezig waren.

Het onderwerp betrof de contante registratie van omzet en deugdelijk gebruik van de kassa. Ik trad op als 2e gastspreker.

De spits werd afgebeten door medewerkers van de Belastingdienst en het viel mij op hoe ‘ouderwets’ er wordt gedacht. De focus was volledig gericht op het straffen van fraudeurs en zwart geld opsporen, met als onderbouwing de wet (art. 52 AWR).

Op zich niks mis mee om de wet te handhaven, maar ik denk dat er meer bereikt wordt met het stimuleren van de ondernemer teneinde de administratieve processen te verbeteren. Straffen helpt niet.

Wat bedoel ik? Ik bedoel te zeggen dat een verbeterd kassasysteem leidt tot een kostenverlaging voor de ondernemer. Ten eerste kan met een goed kassasysteem de financiële mutaties automatisch in de boekhouding worden geschreven. Hiermee bespaart de ondernemer direct op de administratiekosten.

Verder zal met een goed boekhoudsysteem accurate rapportages naar voren komen. Dan kan de ondernemer (en adviseur) goed sturen op de cijfers. Bijvoorbeeld: te hoge personeelskosten aanpakken en te lage brutomarge oplossen. Maar ook de voorraad scherp in de gaten houden. Dit gaat geld opleveren.

Ik heb de Belastingdienst aanbevolen om na te denken over het stimuleren en belonen van de ondernemer die investeert in het verbeteren van het administratieve proces.

Geef de ondernemer een extra belastingbesparing (lees: verhoogde kleinschaligheids-investeringsaftrek) bij aanschaf van geclassificeerde kassa’s en boekhoudsystemen of portable pinapparaten e.d.

Met belonen bereik je veel meer dan met straffen, let maar op!

Voor de ondernemer met veel contante mutaties zal investeren in het administratieve proces heel voordelig uitpakken en de Belastingdienst hoeft ook niet meer als politieagent op te treden. Zo worden twee vliegen in één klap geslagen en gaan alle instanties samenwerken… .in plaats van elkaar tegenwerken.

Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan!

Met vriendelijke groeten,

Ron Schouw

Ron Schouw is sinds 1 augustus 2000 belastingadviseur met verschillende kantoren in Amsterdam.